Winstpuntenregeling

Dressuur

Winstpuntenregeling klasse B t/m M2

180 punten= 1 winstpunt
195 punten= 2 winstpunten
210 punten= 3 winstpunten

Voor de klasse Z-dressuur geldt een andere puntentelling. Hiervoor verwijzen wij naar het proevenboekje.

Na het behalen van 10 winstpunten in een klasse is het toegestaan om te promoveren naar de volgende klasse. Dit is, in tegenstelling tot de regeling op KNHS-wedstrijden, niet verplicht.

Wil je weten hoeveel winstpunten je inmiddels bij elkaar gereden hebt? Klik dan hier.

Springen

Iedereen die een winstpunt heeft behaald met dressuur mag meedoen aan het springen. Pony’s starten met 40 cm en paarden met 50 cm. KNHS- wedstrijdruiters mogen zelf bepalen op welke hoogte ze beginnen. Er zijn een aantal dingen belangrijk om te weten voordat je aan het parcours begint:

een balk eraf gooien = 4 strafpunten
een weigering = 4 strafpunten
tweede weigering = 8 strafpunten
derde weigering = combinatie uitgesloten

Als de tijd het toelaat en de veiligheid niet in gevaar komt, mogen uitgesloten combinaties proberen het parcours af te maken. Deze combinaties worden niet in het klassement opgenomen. Bij de beoordeling van het springen, kijkt de jury ook naar de wijze van rijden. Bij meerdere combinaties met hetzelfde aantal strafpunten geven de toegekende punten voor rijstijl de doorslag voor de prijzen.

Bij het springen van een foutloos parcours heb je een winstpunt. Manegepony’s mogen niet hoger springen dan 60 cm en manegepaarden niet hoger dan 70 cm. Er wordt in de binnenbak uit veiligheidsoverwegingen niet hoger gesprongen dan 100 cm. Omdat niet alle manegepaarden en- pony’s mee mogen doen aan het springen, kan het gebeuren dat je de wedstrijd met twee verschillende paarden rijdt. Wij proberen dit zoveel mogelijk in overleg in te delen.

Wanneer mag je een klasse hoger springen?

Manege pony’s Manege paarden
40 cm 4x foutloos 50 cm 5x foutloos
50 cm 5x foutloos 60 cm 6x foutloos
60 cm maximale hoogte 70 cm maximale hoogte

Landelijke Rijvereniging en Ponyclub – Callantsoog